Høringssvar til Energidepartementet om utvinning av havbunnsmineraler

Regjeringen ved Energidepartementet har sendt forslag til utlysning av første konsesjonsrunde for havbunnsmineraler på offentlig høring. Legenes klimaaksjon har sendt inn høringssvar hvor vi belyser vår bekymring for initiativet på bakgrunn av manglende kunnskap om mulige skadevirkninger av en slik virksomhet. Forskere fra NTNU som har jobbet med temaet i mer enn 10 år har blant annet advart: «Tiden er definitivt ikke moden nå for å starte mineralutvinning på havbunnen

Høringssvar til Energidepartementet 
Høringsbrev datert 26.06.2024 fra Energidepartementet (ED) åpner for innspill til forslaget om utlysningsområder for mineralvirksomhet på norsk sokkel. Legenes klimaaksjon (LKA) ønsker å uttrykke sin bekymring for forslaget. 

Det er med den kunnskap som finnes i dag umulig å skulle forutsi omfanget av mulige skadevirkninger av den virksomheten det legges opp til. Det oppdages stadig nye arter og økosystemer på havbunnen, også i dyphavsområdene utenfor norskekysten. Hvilken rolle hver av artene spiller i et sammenhengende økosystem er i dag ukjent, men vi vet at velfungerende økosystemer er essensielt for menneskers livsgrunnlag. Økosystemer i hav er ikke noe unntak. Eksempelvis er en stor del av verdens befolkning avhengig av mat fra havet. Å åpne for industri kan derfor i verste fall ha store negative konsekvenser for folkehelse globalt. Forskning så langt tyder på at økosystemene kan være svært sårbare og at gruvedrift i Arktis kan forårsake skader på det marine livet, mulig av irreversibel art. 

Mennesket har gjennom historien gjort ufattelig mange feil med tanke på å ivareta klodens økosystemer. Konsekvensene ser vi i dag i form av klimaendring, endringer av jorda overflate og tap av natur og naturmangfold. LKA mener vi må dra lærdom av dette og ikke fortsette våre feilgrep med å sette menneskeskapt aktivitet foran hensynet til kloden, livet på den, og ikke minst de generasjoner som kommer etter oss.

Det kan ta mange år før vi har tilstrekkelig kunnskap til å kunne forstå hva som skal til for å åpne et industrieventyr på havbunnen, og om det i det hele tatt er mulig uten å ødelegge for oss selv. Denne kunnskapen må komme fra forskningsmiljøer som er uavhengige av industrien og dens økonomiske motiver. Et større internasjonalt samarbeid kan være en god ide. Før dette er på plass anser vi det som naivt og særdeles uklokt å skulle iverksette forslaget.

Med vennlig hilsen
Legenes klimaaksjon